Oliwa z oliwek na czczo: co mówią eksperci na temat jej spożywania?

W ostatnich latach popularne stało się spożywanie na czczo łyżki oliwy z oliwek. Tutaj opowiadamy, co mówią eksperci na temat tej praktyki i czy naprawdę jest ona korzystna.

W ostatnich latach, zwłaszcza dzięki mediom społecznościowym, modne stało się spożywanie łyżki oliwy z oliwek na czczo. Wiele osób twierdzi, że praktyka ta ma wiele korzyści dla organizmu, ale przed włączeniem jej do naszej codziennej rutyny warto poznać opinię ekspertów.

Właściwości oliwy z oliwek

Oliwa z oliwek, zwłaszcza extra virgin, jest jednym z najpopularniejszych i najzdrowszych produktów spożywczych w diecie śródziemnomorskiej. Często nazywany płynnym złotem, jest prawdziwym skarbem odżywczym, w dużej mierze dzięki zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych. „W przeciwieństwie do kwasów tłuszczowych nasyconych, nienasycone kwasy tłuszczowe pomagają utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi” – wyjaśnia dietetyk i specjalista ds. żywienia Manuel Moñino w artykule opublikowanym przez Hiszpańską Akademię Żywienia i Dietetyki.

Olejek zawiera również wiele różnych związków bioaktywnych, wśród których wyróżniają się polifenole, tokoferole (witamina E), sterole i skwalen. Wszystkie one mają właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne.

Olejek oliwkowy na czczo: co mówią eksperci na temat jego spożywania?

Pomimo tego, że idea spożywania olejku oliwkowego na czczo stała się popularna dopiero niedawno, nie jest ona nowa. Jednak ponownie stała się modna dzięki obietnicom detoksykacji lub cudownych efektów. Oczywiście nie jest to prawdą, ale jak twierdzi dr Manuel Manzano na kanale YouTube Alimentos Saludables y sus Beneficios (Zdrowe produkty spożywcze i ich zalety), może to być korzystna praktyka, szczególnie dla zdrowia układu pokarmowego.

„Udowodniono, że spożywanie jednej łyżki oliwy z oliwek na czczo każdego ranka jest najlepszym sposobem zapobiegania wszelkiego rodzaju przewlekłym zaparciom” – zapewnia ekspert. Wyjaśnia, że spożywana na czczo tłuszcz zawarty w oliwie emulguje się z wodą obecną w jelicie i nie jest wchłaniany w całości.

W każdym razie, ponieważ jest to bardzo zdrowy produkt spożywczy, spożywanie oliwy z oliwek jest dobre o każdej porze dnia. Dlatego nie może jej zabraknąć w żadnej zdrowej i zbilansowanej diecie.

Korzyści płynące ze spożywania oliwy z oliwek na czczo

Dr Facundo Pereyra, specjalista gastroenterologii, również zaleca spożywanie łyżki oliwy z oliwek na czczo i wskazuje na jej korzyści:

  • Pomaga poprawić trawienie: może działać jako łagodny środek przeczyszczający, sprzyjając regularności jelit.
  • Jest naturalnym środkiem przeciwzapalnym: zawiera oleokanthal, związek o właściwościach przeciwzapalnych podobnych do ibuprofenu.
  • Wspomaga zdrowie układu sercowo-naczyniowego: dzięki bogatej zawartości jednonienasyconych kwasów tłuszczowych i przeciwutleniaczy może pomóc zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób serca.
  • Dba o zdrowie skóry: regularne spożywanie oliwy z oliwek przyczynia się do lepszego nawilżenia i zdrowia skóry.
  • Pomaga kontrolować poziom cholesterolu: może obniżać poziom cholesterolu LDL (złego) i podnosić poziom cholesterolu HDL (dobrego).

Ile oliwy z oliwek można spożywać dziennie?

Niektórzy zalecają spożywanie oliwy z oliwek na czczo w celu utraty wagi. Jednak mimo że ma ona właściwości sycące, nie należy zapominać, że nadal jest to tłuszcz, a zatem dostarcza wiele kalorii. Konkretnie, według Hiszpańskiej Fundacji Żywienia (FEN), około 899 na każde 100 gramów (około 90 na łyżkę).

Dr Borja Bandera, specjalista w dziedzinie endokrynologii i żywienia, zaleca, aby nie przekraczać 20 lub 30 mililitrów oliwy z oliwek dziennie. To około dwie lub trzy łyżki stołowe. „Jeśli zdrowy pokarm powoduje nadmierny przyrost tkanki tłuszczowej, tracimy jego zalety, ponieważ sprzyjamy sytuacji metabolicznej, która szkodzi naszemu zdrowiu w inny sposób” – wyjaśnia.

Ryzyko związane z oliwą z oliwek

Mimo że oliwa z oliwek jest zdrowa, należy ją stosować w sposób odpowiedzialny, aby uniknąć pewnych problemów zdrowotnych.

W jednym z filmów na swoim kanale YouTube dr Alberto Sanagustín wskazuje główne ryzyko związane z oliwą z oliwek i sposoby jego uniknięcia:

  • Uleganie oszustwom: niektóre marki oznaczają swoje produkty jako oliwę z oliwek extra virgin, podczas gdy w rzeczywistości są one mieszankami. Dlatego ważne jest, aby sprawdzić, czy posiadają one certyfikaty jakości.
  • Gotowanie w bardzo wysokich temperaturach: powyżej 190 stopni oliwa z oliwek ulega rozkładowi i traci swoje właściwości. Może nawet uwalniać substancje toksyczne. Najlepiej jest używać jej na surowo lub do gotowania w średniej temperaturze. Do gotowania w bardzo wysokich temperaturach można używać oleju słonecznikowego lub awokado.
  • Nieprawidłowe przechowywanie: oliwa z oliwek jest wrażliwa na tlen, ciepło i światło. Dlatego należy ją przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu, aby nie utleniała się. Ponadto po każdym użyciu należy dobrze zamknąć pokrywkę pojemnika.
  • Nie sprawdzanie daty przydatności do spożycia: chociaż olej nie traci ważności, po upływie określonej daty zaczyna tracić wartości odżywcze i może utleniać się. Najlepiej spożyć go w ciągu 12 miesięcy od daty produkcji.
  • Unikanie go w niektórych przypadkach: mimo że jest bardzo zdrowy, niektóre osoby są uczulone na oliwę z oliwek. Nie jest również zalecana dla osób z kamicą żółciową, zapaleniem trzustki, stłuszczeniem wątroby lub nadwagą.
Cheska/ author of the article

Cheska Dobrowolska. Uwielbiam znajdować sposoby na uproszczenie codzienności.

Sacalobra