Istnieje przewlekłe zapalenie o niskim nasileniu, które może powoli osłabiać organizm i być zapowiedzią poważniejszej patologii
Dietetyk kliniczny Blanca García-Orea Haro wyjaśnia w książce „Dime qué como ahora” (Powiedz mi, co teraz jem), że produkty ultraprzetworzone są najbardziej zapalne. CC0
Często słyszymy o stanie zapalnym, a pierwszym skojarzeniem jest prawdopodobnie ból szyi lub opuchnięty kostka po skręceniu. Istnieją jednak różne rodzaje stanów zapalnych: te, które zawsze wyobrażamy sobie jako ostre stany zapalne, procesy pomagające organizmowi bronić się przed uszkodzeniami, aby osiągnąć wyleczenie.
Natomiast gdy procesy te stają się przewlekłe, nawet jeśli jest to niezauważalne, nazywa się to przewlekłym stanem zapalnym niskiego stopnia, który z czasem może prowadzić do poważniejszych schorzeń.
Przyczyny stanu zapalnego niskiego stopnia są różne. Dietetyk kliniczny Blanca García-Orea Haro wyjaśnia w książce, że najczęstsze przyczyny tego rodzaju zapalenia to: siedzący tryb życia, alkohol, tytoń, przewlekły stres, zły wypoczynek i złe odżywianie.
Produkty spożywcze wywołujące największe stany zapalne
García-Orea Haro wyjaśnia w książce, że ultraprzetworzone produkty spożywcze są najbardziej zapalne. Oto najważniejsze z nich:
- Soki
- Dżemy
- Ciasteczka
- Płatki śniadaniowe
- Jogurty smakowe
- Napoje bezalkoholowe
- Czekolada z mlekiem
- Mąki rafinowane
- Przemysłowe wypieki
- Białe pieczywo
- Smażone i utlenione tłuszcze
- Mięsa wysoko przetworzone, takie jak kiełbaski lub mortadela
Jak już wiemy, należy w miarę możliwości unikać tej grupy produktów spożywczych i ograniczyć ich spożycie do jednego razu w tygodniu, zgodnie z zaleceniami tej specjalistki. Istnieją jednak również inne produkty spożywcze o działaniu prozapalnym, wyjaśnia, takie jak pszenica i nabiał (niefermentowany).
Produkty przeciwzapalne
Produkty spożywcze „najbardziej korzystne dla naszego zdrowia to te, które mają szczególne właściwości przeciwzapalne i które nasz organizm jest w stanie rozpoznać (świeże, naturalne produkty spożywcze)”, mówi dietetyk.
Ponieważ w jelitach znajduje się znaczna część układu odpornościowego, „jeśli nasz organizm nie rozpoznaje tego, co jemy (przetworzona żywność, pozbawiona składników odżywczych, obca), nie będzie w stanie jej dobrze przetworzyć i wywoła reakcję alarmową lub stan zapalny” – twierdzi dietetyk. Produkty przeciwzapalne, które należy traktować priorytetowo i włączać do naszej diety, to:
- Owoce
- Warzywa
- Płodówki
- Suszone owoce i nasiona
- Bulwy
- Wysokiej jakości mięso
- Ryby niebieskie i białe
- Jaja
- Fermentowane produkty mleczne (jogurt naturalny i sery)
- Oliwa z oliwek extra virgin na surowo
- Przyprawy
- Czysty kakao
Skutki stanu zapalnego
Skutki lub objawy, które może wywołać stan zapalny, są bardzo zróżnicowane. Jak wyjaśnia reumatolog María Pérez Ferro w Infosalus, najbardziej oczywistymi objawami przewlekłego stanu zapalnego są zmęczenie, miejscowy lub ogólny ból, brak apetytu, utrata wagi, trudności z trawieniem, owrzodzenia w jamie ustnej lub wysypki na skórze.
Doktor Ángel Durántez, jeden z pionierów medycyny zdrowego starzenia się, twierdzi, że przewlekłe stany zapalne są „cichym zabójcą”. „Obecnie wiadomo, że zapalenie jest przyczyną wielu chorób przewlekłych, odpowiedzialnych za połowę zgonów na świecie, związanych z zawałem serca, udarem mózgu, rakiem, cukrzycą, przewlekłą chorobą nerek, stłuszczeniem wątroby o podłożu niealkoholowym lub chorobami autoimmunologicznymi i zwyrodnieniowymi”.