Specjalista rozwiewa niektóre z głównych wątpliwości i obala główne mity, które często kojarzą się z jednym z najczęściej spożywanych napojów na świecie.
Istnieje wiele wątpliwości, a nawet mitów dotyczących spożywania kawy. Czy podnosi ciśnienie? Czy jest dobra czy zła dla serca? Czy powoduje arytmię? Czy kawa bezkofeinowa jest taka sama? Czy picie kawy z mlekiem jest szkodliwe? Te i inne pytania są na porządku dziennym i warto wyjaśnić kilka kwestii, aby nie dać się zwieść.
W tym kontekście dr José Abellán stara się rzucić światło, przy pomocy dowodów naukowych, na pewne twierdzenia, które są formułowane w sposób nieco bezpodstawny i w wielu przypadkach odbiegają od rzeczywistości. Należy bowiem wyjść od fundamentalnej przesłanki. Ogólnie rzecz biorąc, kawa jest jednym z najzdrowszych napojów, jakie możemy spożywać.
„Kawa ma wiele zalet… i jest przedmiotem wielu mitów. Na przykład istnieje wątpliwość, czy kawa podnosi ciśnienie, a prawda jest taka, że tak, trochę, podobnie jak podnosi tętno, ale efekt ten jest przejściowy i znika po czterech lub sześciu godzinach” – zapewnia kardiolog.
„Ponadto badania pokazują, że osoby regularnie pijące kawę rzadziej chorują na serce. Kawa nie powoduje arytmii u osób zdrowych. Czasami może powodować kołatanie serca, ale nie powoduje poważnych arytmii” – dodaje specjalista
„Kawa – kontynuuje – może wpływać na poziom cholesterolu, zwłaszcza jeśli jest to espresso lub kawa z francuskiej prasy, ponieważ zawiera substancje zwane diterpenami, które wydają się zwiększać poziom cholesterolu LDL i cholesterolu całkowitego”.
Ta treść została zaimportowana z serwisu Instagram. Tę samą treść można znaleźć w innym formacie lub uzyskać więcej informacji na stronie internetowej serwisu.

Jak pić kawę, aby była zdrowa
Aby uniknąć problemu cholesterolu, dr Abellán zaleca „kawę filtrowaną”, ponieważ eliminuje ona prawie całe ryzyko. „Mleko nieco zmniejsza ilość przeciwutleniaczy, które wchłaniasz z kawy, chociaż zależy to od ilości mleka” – wyjaśnia kardiolog, dla którego najlepszym rodzajem kawy jest właśnie „kawa filtrowana, czarna lub z niewielką ilością mleka, bez cukru”.
„Kawa bezkofeinowa jest również dobra, ponieważ kawa to nie tylko kofeina, ale także witaminy, minerały i polifenole. Jednak prawdą jest, że jej korzyści są mniejsze niż w przypadku kawy z kofeiną” – dodaje.
A jeśli martwisz się, jaka jest maksymalna ilość kawy zalecana przez ekspertów i główne organy ds. zdrowia, oto odpowiedź. „Jeśli chodzi o dawkę, bezpieczne spożycie wynosi do 450 miligramów kofeiny, co odpowiada około czterem lub pięciu filiżankom kawy. W ciąży bezpieczne wydaje się spożycie nawet 150-200 miligramów kofeiny, co odpowiada jednej lub dwóm filiżankom kawy” – podsumowuje ekspert.
