Gdyby supermarkety przechowywały jajka w lodówkach, ich spożywanie byłoby bardzo niebezpieczne dla zdrowia.
Dietetyczka Ana Amengual wyjaśniła w jednym ze swoich ostatnich filmów opublikowanych w mediach społecznościowych kilka mniej znanych powodów dotyczących przechowywania jajek i ich magazynowania w supermarketach. „Czy kiedykolwiek zastanawialiście się, dlaczego w supermarketach jajka są przechowywane poza lodówką, a nam zaleca się przechowywanie ich w lodówce? Wynika to z kwestii bezpieczeństwa żywności” – zaczyna wyjaśniać.
Wynika to z kwestii bezpieczeństwa żywności
Dlaczego w supermarketach jajka są przechowywane w temperaturze pokojowej?
Według Any Amengual głównym powodem są zmiany temperatury i kondensacja, które one powodują. „Przechowywanie ich w lodówce byłoby bardzo niebezpieczne” – ostrzega. „Wyobraź sobie przez chwilę, że w supermarkecie znalazłbyś je w lodówce. Musisz je wyjąć z lodówki, włożyć do koszyka, zapłacić za nie, włożyć do torby, zabrać do domu… Podczas całego tego procesu jajka się nagrzeją” – wyjaśnia.
To nagrzewanie powoduje efekt fizyczny, który może zagrozić bezpieczeństwu żywności. „Dochodzi do kondensacji, a jajko, że tak powiem, poci się i wydziela wodę na zewnątrz” – zauważa dietetyk. Ta wilgoć na powierzchni „może spowodować bardzo szybkie namnażanie się bakterii”, a ponadto „uszkadza bardzo cienką warstwę na zewnątrz jajka, która chroni nas przed zanieczyszczeniem jajka”.

Z tego powodu supermarkety decydują się na przechowywanie jaj w temperaturze pokojowej. „Proces ten wiąże się z takim ryzykiem, że supermarkety zawsze przechowują jajka w temperaturze pokojowej. Dzięki temu po powrocie do domu możemy je schować do lodówki” – wyjaśnia Amengual, podkreślając, że taka kontrolowana zmiana temperatury pozwala uniknąć ryzyka namnażania się bakterii.
Dietetyczka zaleca również zachowanie ostrożności podczas podróży lub planowania kilkudniowego wyjazdu z domu. „Jeśli wyjeżdżasz na weekend lub długi weekend, zalecam kupowanie jajek na miejscu lub w drodze i przechowywanie ich w temperaturze pokojowej” – radzi.
Na koniec Amengual przypomina o znaczeniu dbania o skorupkę, która stanowi naturalną barierę przed zanieczyszczeniem. „Skorupka jajka jest bardzo ważna, dlatego nie należy myć jajek i należy unikać zmian temperatury”.
