Istnieje wiele mitów i przekonań, które próbują wyjaśnić, dlaczego każda ze stron jest inna.
Folia aluminiowa jest obecna w większości kuchni ze względu na swoje liczne zastosowania. Jest to idealne narzędzie do gotowania, ponieważ jest odporne na wysoką temperaturę, służy do pakowania żywności przed zamrożeniem, a także do ochrony kanapek lub równomiernego pieczenia potraw w piekarniku. Nie zapominajmy, że w wielu kuchniach używa się go, aby zapobiec przywieraniu potraw do rusztów lub blach, ułatwiając w ten sposób późniejsze czyszczenie przyborów kuchennych.
Jednak powszechne stosowanie nie oznacza, że wszyscy wiedzą, jak prawidłowo z niego korzystać, ponieważ wiele osób nie potrafi odróżnić dwóch stron produktu: matowej i błyszczącej. Jedna z tych stron powinna mieć kontakt z żywnością, a druga nie. Tak przynajmniej uważa wiele osób, ale czy to prawda?
Którą stronę folii aluminiowej należy używać do pakowania żywności
Folia aluminiowa ma dwie strony, które bardzo dobrze się od siebie różnią, ale większość ludzi używa ich zamiennie. Powszechnie uważa się, że błyszcząca strona powinna być używana do pakowania żywności, ale w rzeczywistości nie ma znaczącej różnicy w skuteczności przechowywania żywności, ponieważ obie strony pełnią tę samą funkcję izolacyjną i ochronną.
Różnica między stronami folii aluminiowej wynika z procesu produkcji, w którym jest ona prasowana w dwóch warstwach, aby nie pękała. Jedna strona jest bardziej błyszcząca z powodu kontaktu z rolkami maszyny, podczas gdy druga pozostaje matowa. Dlatego skuteczność folii aluminiowej jest taka sama niezależnie od tego, której strony używasz.
Obie strony folii aluminiowej są więc równie skuteczne w przechowywaniu żywności. Jednak podczas gotowania lub pieczenia niektórzy eksperci zalecają umieszczenie błyszczącej strony do wewnątrz, aby lepiej odbijała ciepło.