Przyrządzenie idealnego jajka sadzonego ma swoje sekrety i każdy robi to na swój sposób. Jednak oprócz oliwy z oliwek istnieje jeszcze jeden podstawowy składnik.
Istnieje wiele sztuczek, które pozwalają ugotować idealne jajko, jak wiadomo… Od dobrze rozgrzanego oleju po dodawanie oleju do patelni podczas gotowania lub wybór świeżego jajka. Ale jest jeszcze jedna sztuczka, którą być może przeoczyłeś i którą możesz wypróbować.
Zanim jednak zdradzę tę sztuczkę, powiem, że jajko sadzone gotuje się w następujący sposób: najpierw rozgrzewamy patelnię z dużą ilością oliwy z oliwek extra virgin. Gdy zacznie się lekko dymić, rozbijamy jajka i delikatnie kładziemy je na patelni. Poczekaj około 30 sekund i wyjmij je.
Ocet poprawia smak jajka sadzonego na patelni
Chodzi o dodanie do patelni oleju, ale także octu. Dlaczego? To proste. Dodawanie octu do smażonych lub gotowanych jajek jest powszechną praktyką, ale dodanie oleju również znacznie poprawia wynik. Robi się to, ponieważ nadaje to kremową konsystencję i spektakularnie wzmacnia smak i teksturę żółtka.
W mojej rodzinie tradycją jest na przykład dodawanie octu do żółtka nie przed gotowaniem, ale po podaniu na talerzu. I naprawdę jest to bardzo smaczne.