Najważniejsze informacje
- Nadtlenek wodoru i soda oczyszczona to doskonałe połączenie do usuwania zabrudzeń z blach do pieczenia.
- Bar Keepers Friend to kolejne rozwiązanie pozwalające pozbyć się plam, rdzy i przywartej żywności.
- Czyszczenie blach do pieczenia zaraz po użyciu zapobiega przywieraniu żywności na stałe.
Blachy do pieczenia często przyciągają jak magnes rozpryski i przywarte resztki jedzenia, ale nie pozwól, aby to zniechęciło Cię do podjęcia kulinarnych wyzwań. Chociaż mogą to być jedne z najbardziej tłustych przedmiotów w Twojej kuchni, możesz usunąć przypalony tłuszcz bez nadludzkiej siły.
Rozmawialiśmy z dwoma ekspertami w dziedzinie pieczenia, którzy podzielili się swoimi najlepszymi metodami usuwania tłuszczu z blach do pieczenia. Oto ich najlepsze rekomendacje i wskazówki dotyczące utrzymania tych nieodzownych elementów wyposażenia kuchni w idealnym stanie.
Użyj sody oczyszczonej i nadtlenku wodoru
Prawdopodobnie już to słyszałeś: soda oczyszczona i nadtlenek wodoru to doskonałe połączenie czyszczące.
Zanim jednak zaczniesz mieszać, najpierw usuń nadmiar tłuszczu z blach za pomocą plastikowej lub silikonowej skrobaczki. Ekspertka od pieczenia Bianca Fernandez twierdzi, że jest to świetny pierwszy krok do usunięcia łatwych do usunięcia pozostałości.
„Następnie mieszam sodę oczyszczoną i nadtlenek wodoru, tworząc pastę, którą nakładam na przypalone miejsca” – mówi. „Pozostawiam blachę do pieczenia w zlewie na noc, aby mieszanka mogła naprawdę rozpuścić cały brud”.
Twierdzi, że jest to najskuteczniejszy sposób, jaki znalazła, aby usunąć zaschnięty brud z blach do pieczenia.
Po pozostawieniu na noc przypalone fragmenty powinny łatwo odpaść, a po wypłukaniu blachy będą lśniły czystością.
Wypróbuj Bar Keepers Friend
Szefowa kuchni Jessica Randhawa twierdzi, że Bar Keepers Friend to poręczny środek czyszczący, który warto mieć pod ręką zarówno do blach do pieczenia ze stali nierdzewnej, jak i aluminiowych, niezależnie od tego, czy masz do czynienia z tłuszczem, czy plamami po wypiekach.
„Zakładam gumowe rękawiczki, posypuję plamy środkiem Bar Keepers Friend i dodaję tyle wody, aby powstała pasta” — mówi. „Następnie pozostawiam pastę na kilka minut, a jeśli plamy są bardzo uporczywe, nawet na dłużej, a potem używam gąbki lub szczotki do szorowania, aby usunąć wszystkie przypieczone zabrudzenia”.
Ten konkretny środek czyszczący ma kwaśne pH, więc pomaga usunąć rdzę i osady mineralne, jeśli mieszkasz w okolicy, gdzie woda jest twarda.
Połącz sodę oczyszczoną i ocet
Soda oczyszczona i ocet nie są skuteczną metodą czyszczenia we wszystkich przypadkach, ale jeśli chodzi o usuwanie przypalonych resztek jedzenia z blach do pieczenia, warto spróbować.
Fernandez zauważa, że nadtlenek wodoru i soda oczyszczona to najlepsze połączenie, które wymaga najmniejszego wysiłku; a jeśli nie masz pod ręką nadtlenku wodoru, ocet jest świetnym zamiennikiem.
Wymieszaj te dwa składniki, aby uzyskać piankową pastę, a następnie wyszoruj nią plamy na blasze do pieczenia. Pozostaw na kilka minut, a następnie spłucz ciepłą wodą z mydłem.
Użyj środka do czyszczenia piekarników
Fernandez twierdzi, że w ostateczności można użyć środka do czyszczenia piekarników, o ile jest on stosowany na niepowlekanych blachach metalowych. Ta sztuczka może zdziałać cuda w przypadku blach, które są przebarwione tłuszczem i plamami, których nie da się usunąć.
„Pamiętaj, aby nosić rękawiczki, pracować w dobrze wentylowanym pomieszczeniu i przestrzegać wszystkich wskazówek bezpieczeństwa podanych na etykiecie” – mówi.
Możesz wcierać roztwór w blachy lub pozostawić je do namoczenia w dobrze zamkniętej torbie, aby rozpuścić brud.
Oznaki, że blacha do pieczenia nadaje się do wyrzucenia
Randhawa twierdzi, że dzięki dobrej metodzie czyszczenia nie powinno być konieczne wyrzucanie blachy do pieczenia. Istnieją jednak pewne oznaki, że jej najlepsze dni już minęły.
„Wyrzucam blachy do pieczenia tylko wtedy, gdy są mocno wypaczone lub pokryte wgłębieniami, ponieważ zazwyczaj prowadzi to do nierównomiernego pieczenia potraw” – mówi.
Fernandez dodaje, że jeśli zauważysz rdzę lub zaczyna się odklejać nieprzywierająca powłoka, są to sygnały wskazujące, że nadszedł czas, aby wyrzucić blachę do pieczenia.
Wskazówki dotyczące pielęgnacji blach do pieczenia
Aby przedłużyć żywotność blach do pieczenia, oto kilka sprawdzonych przez ekspertów wskazówek:
- Wyłóż blachy papierem do pieczenia. Fernandez twierdzi, że dzięki temu do ich czyszczenia wystarczy tylko woda z mydłem.
- Wyczyść je jak najszybciej. Umyj blachy do pieczenia, gdy tylko ostygną na tyle, aby można było je dotknąć. Zapobiegnie to stwardnieniu brudu.
- Dokładnie wysusz. Zapobiega to powstawaniu rdzy na powierzchni lub w zakamarkach.